Tekniikka & Talous – Article in Finnish

Mehta Heino Industries kehittää uudenlaista 3d-tulostinta massamarkkinoille.

Espoolaisyritys kehittää 3d-tulostinta – kustannukset eivät kuitenkaan innosta pitämään kokoamistyötä Suomessa
Tero Lehto 31.10.2016 07.01

TIIMI KASVAA. Mehta Heinon asiantuntijat Janaki Prasad Koirala ja Rohan Krishnakumar sekä perustajat Petri Heino ja Santosh Mehta työskentelevät vielä Aalto-kampuksella. TERO LEHTO

Tehtaat ja valmistus karkaavat yhä pois Suomesta, mutta on myös niitä, jotka uskovat Suomeen.

Yksi näistä on nuori suomalaisyritys Mehta Heino Industries, joka aikoo tuoda markkinoille uudenlaisen kuluttajille ja oppilaitoksiin suunnatun 3d-tulostimen.

Sen tuotekehitys on alkanut Espoossa, ja valmistuskin alkaa Suomessa. Mutta miten ihmeessä pieni suomalaisyritys voisi kilpailla miljardimarkkinoilla? Omalla idealla ja kovalla osaamisella, uskovat yrittäjät.

– Halusimme 3d-tulostimen, jota osaa käyttää kuka tahansa tavallinen ihminen, ja joka olisi suunniteltu niin, että tavallisella ihmisellä on myös varaa ostaa laite, sanoo Espoon Otaniemessä toimivan yhtiön toimitusjohtaja Santosh Mehta.

Santosh Mehta tuli Suomeen opiskelemaan insinööriksi ja tapasi opintojen merkeissä yhtiökumppaninsa Petri Heinon. Molemmat olivat kiinnostuneet 3d-tulostimista ja kehittivät jo opintojensa aikana tuoteideaa.

Ideaansa kypsytellessään Heino ja Mehta totesivat, että markkinoilla on harrastelijakäyttöön suunnattuja laitteita ja hyvin kalliita ammattikäyttöön suunnattuja laitteita. Tavalliselle kuluttajalle suunnitellut laitteet puuttuivat.

Tehdas Intiaan Yrittäjien esikuvana olivat yli 10 000 euroa maksavat abs- tai pla-muovia raaka-aineenaan käyttävät tulostimet. Mehta Heino Industries halusi painaa laitteen hinnan alemmas, alle 1 000 euroon.

Yritys aloitti noin vuosi sitten, ja sillä on tällä hetkellä kolme asiakasta. Liikevaihtoa ei vielä juurikaan ole.

– Olemme kehittäneet konetta vuoden ja ohjelmistoa seitsemän kuukautta, mikä on maksanut paljon, Petri Heino toteaa.

Suunnitelmissa on aloittaa tuotanto tehdashallissa Riihimäellä viimeistään ensi vuonna. Suomessa valmistuu 500 ensimmäistä konetta.

– Myöhemmin valmistus siirtyy Intiaan, koska haluamme lisätä tuotantomääriä ja laskea hinnan 500 euroon, ehkä jopa 300 euroon, Nepalista kotoisin oleva Mehta sanoo.

Hän laskee, että Suomessa Riihimäen tehtaalle tarvitaan kokoonpanoon kymmenkunta työntekijää, joiden palkka on 2 000–3 000 euroa kuukaudessa.

– Intiassa tämän tason työn palkka on vieläkin vain 300–400 euroa kuukaudessa tai jopa vähemmän.

Yrittäjien tarkoituksena on kuitenkin jatkaa tuotekehitystä Suomessa.

Suunnitelmissa aivan uuttaPetri Heino ja Santosh Mehta ovat aloittaneet yritystoimintansa Otaniemessä. Naapurissa on Startup Sauna, josta he pystyivät lainaamaan työkaluja ja kysymään ilmaiseksi neuvoa. Yritys on voinut vuokrata edullisesti toimitilat Urban Mill -tiloista.

Tuoreet yrittäjät ovat silti pettyneitä yhteiskunnan tuen puutteeseen.

– Tekesistä emme saaneet rahaa. Heidän mukaansa suunnitelmissamme on liikaa riskiä.

Eniten yrittäjät olisivat toivoneet neuvoa ja tukea yritystoiminnan aloittamiseen. Niitä he uskoivat yrittäjämyönteisten puheiden ansiosta Suomessa riittävän.

Heino ja Mehta omistavat yrityksen puoliksi. Yritystoiminta on alkanut yrittäjien omilla rahoilla, mutta ulkopuolinen rahoittaja tarvitaan pian toiminnan kasvattamiseen.

Yritys aikoo laajentaa toimintaansa tehdasautomaatiossa ja robotiikassa. Santosh Mehtan tausta on perheyrityksessä riisinkäsittelytehtaissa, joiden automatisoinnista Mehta Heino Industries toivoo saavansa uusia asiakkaita.

Näin yritys voisi laajentaa kaikkialle Etelä-Aasiaan ja Eurooppaan.


Published on Tekniikka & Talous October 31, 2016 — www.tekniikkatalous.fi